Waar komt de koffie in jouw kopje vandaan?

Koffie is misschien wel het drankje dat het meest onder de loep genomen is. Het is onderdeel van het dagelijkse ritueel van veel mensen, met name in Europa en Amerika. Het zetten van koffie is tot een ware kunst verheven en er wordt gesproken van een ware koffiecultuur. Maar waar komt koffie eigenlijk vandaan? En wist je dat de smaak afhankelijk is van de plaats van herkomst?

The coffee bean belt

Koffiebonen groeien het best in subtropisch en tropisch klimaat. Hier is het lekker warm, er is genoeg vocht en de grond is ontzettend vruchtbaar. De koffie die we in Europa drinken zijn afkomstig uit de zogenaamde coffee bean belt. Landen uit Afrika en Latijns-Amerika voeren hier de boventoon. De grootste leveranciers zijn Brazilië, Kenia, Ethiopië, Colombia en Costa Rica. Ook in India en Java vindt je belangrijke koffiegebieden.

Arabica of Robusta

Wat betreft smaak is een tweedeling te maken tussen Arabica en Robusta koffiebonen. Arabica bonen groeien op grotere hoogte dan Robusta bonen. Vanwege dit hoogteverschil is de smaaksamenstelling anders. Hoe lager de bonen groeien, hoe groter de weerstand van de koffieplant moet zijn. Er zijn hier namelijk meer parasieten, waardoor de plant ter bescherming twee keer zoveel cafeïne aanmaakt in vergelijking met Arabica bonen. Een stevigere en scherpere smaak is het gevolg. Voor een mildere en aromatische smaak kies je voor Arabica.

De smaak van koffiebonen

De soort koffieboon, herkomst en plaats van groeien zijn dus bepalend voor de karakteristieke smaak van koffie. Ook de manier waarop de koffie verbouwd wordt en hoe de koffie wordt geroosterd en gemalen zorgen voor een andere smaak. De kwaliteit van koffiebonen is afhankelijk van de soort grond, de hoogte en het klimaat. Optimaal is het als de temperatuur constant is en er weinig regen valt.

Karakteristieke smaken afhankelijk van omgeving

Dat de smaak van koffie afhankelijk is van de plek van de koffieplantages is voor veel fijnproevers wel duidelijk. Koffie uit Afrikaanse landen smaken vaak licht naar citrusvruchten – fris en zurig –, terwijl de smaak van koffiebonen uit India bepaald wordt door de groei van kruiden en specerijen op of vlak bij de koffieplantages. Latijns-Amerikaanse koffie smaakt daarentegen weer wat fruitiger. Tijdens het koffie kopen kun je dus rekening houden met je persoonlijke smaakvoorkeuren.

koffie