f

Tips om eieren te koken

Tips om eieren te koken. Meekoken met de aardappelen, wat zout in het water, een gaatje prikken in het ei voor een mooiere vorm, eitjes laten schrikken, en nog veel meer.

Eieren koken

  • Een ei koken gaat het beste in rustig kokend water, dus niet te hard laten koken.
  • Eieren meekoken met de aardappelen – leg de eieren bovenop de aardappelen, op deze manier kan er minder energie worden verbruikt.
  • Eén ei koken (of meerdere eieren) samen met de aardappelen, dat kan. Zo wordt er maar één pan gebruikt, en één gaspit, dus goedkoper. Zorg er in dit geval wel voor dat de schalen van het ei goed schoon zijn. Als de aardappelen koken, leg het ei of de eieren er bovenop en laat deze enkele minuten tot 10 minuten meekoken, afhankelijk van de gewenste gaarheid van het ei. Let op: Een ei koken samen met de aardappelen, gaat iets langzamer dan eieren koken die geheel onderstaan in een aparte pan.

Zout in het kookwater

  • Zout in het water zorgt ervoor dat als er een barst(je) ontstaat in het ei, deze sneller dichtgaat. Het ei loopt dan niet voor een groot deel leeg.
  • Gaatje prikken in het ei – Een klein gaatje prikken in het ei wordt soms gedaan. Er bestaan speciale eierprikkers voor. Nodig is het niet, het kan er wel voor zorgen dat het ei een mooiere, rondere vorm houdt. Soms gebeurt het dat het gekookt ei, eenmaal gepeld, een deuk heeft opgelopen. Dit heeft geen invloed op de smaak.

Eieren laten schrikken

Na het koken van het ei, is het een goede tip om de eieren te laten schrikken in koud water. Het kookproces wordt dan direct gestopt en het ei gaart niet langer door. Ook is het ei nu makkelijker te pellen.

Eieren niet te lang koken

Kook een ei niet (veel) langer dan aangegeven. Een hardgekookt ei kan dan blauw uitslaan. Dat ziet er niet smakelijk uit en deze is ook niet zo lekker meer.

kippenpoten uit de oven met cirtroen